دریاچه نئور بزرگترین دریاچه طبیعی و آب شیرین استان اردبیل که توی بلندیهای باختری رشته باغرو (تالش) بر روی ولکانیت پرفیر آندزیتی – ائوسن بالایی ایجاد شده. دریاچه نِئور بین شهر اردبیل و شهر خلخال در مرز بین استان گیلان و استان اردبیل هستش.
این دریاچه تو یکی از درههای کوهستان باغیرو و توی ارتفاع 2500 متری از سطح دریا با مساحتی حدودا ۲۱۰ هکتار و عمق متوسط ۵ متره. این دریاچه نوعی ماهی به نام قزلآلای رنگین کمان داره. جاده کوهستانی برای رسیدن به این دریاچه آسفالت بوده، ولی جاده دور دریاچه خاکی هست.
ماهیهای دریاچه نئور هر سال پیش از زمستان صید و جمعآوری میشن چون که به خاطر یخ زدن دریاچه این ماهیها نمیتونن تو زمستون زنده بمونن و بعد زمستان دوباره ماهیهای کوچک پرورشی در نئور رها میشن. با استفاده از آب دریاچه، تعدادی استخر پرورش ماهی نیز در پیرامون اردبیل ساخته شده.
عمق دریاچه تو کمترین حالت 5/5 متر و تو بیشترین حالت 13 متر میباشه. مورد استفاده دریاچه برای آبیاری زمینهای کشاورزی قرار می گیره و هر ساله به میزان اندک بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان برای کنترل جمعیت گامارس های موجود در دریاچه رها میشه.وسعت حوضه آبریز دریاچه نئور 45 کیلومتر مربع بوده و از مراتع ییلاقی عشایر فندوقلو میباشه.
محدوده دریاچه نئور به به خاطر قوانین موجود بر این مناطق شکار هر گونه پرنده آبی در این دریاچه ممنوع بوده پس عوامل خاص طبیعی و انسانی حیات وحش این منطقه را تهدید نمی کنه. این دریاچه ارزشهای زیستگاهی – اکوتوریستی – زنبور داری – کشاورزی ودامداری داره.
بارندگى خوب و بودن چشمه هاى ریاد باعث ثابت بودن وضعیت دریاچه شده همینطور هواى دلنشین منطقه زمینه بسیار مناسبى رو براى جذب گردشگر کخصوصا تو زمانهای گرم سال بوجود اورده. وجود چشمه های زیاد حوضه آبریز دریاچه نئور مهمترین منابع تامین آب دریاچه بشمار میره. این منطقه پوشش گیاهى متنوعى از گیاهان خشکى زى و آبزى هستش. از جمله شبدر، بابونه، بومادران، آلاله، نعناع و…. که از گیاهان داروی می باشن. دریاچه نئور زیستگاه برخی از گونه های پرندگان مهاجر عبوری هم هستش.
کوهنوردی بهاره نئور به سوباتان یکی از معروفترین مسیرهای طبیعت گردی شمال کشور برای عاشقان طبیعت ایران زمین می باشه. یک جاده خاکی ناهموار و نیسان رو هم وجود داره که با گرم شدن هوا و کم شدن بارندگی ها، برای رفت و آمد بومیان و گردشگران از نئور به سوباتان و برعکس مورد استفاده قرار می گیره. اگر هم قصد پیمایش این مسیر را ندارید میتونید در کنار دریاچه بمونین. در حال حاضر در کنار دریاچه، امکانات رفاهی و اقامتیِ خاصی وجود نداره و اقامت فقط در چادر امکان پذیره ولی وسایل رفاهی، در حد معمول وجود داره.
- ۹۵/۰۸/۱۹