چمدان سفر

وبلاگ ایرانگردی و اکوتوریسم است

چمدان سفر

وبلاگ ایرانگردی و اکوتوریسم است

۱۲ مطلب در آذر ۱۳۹۵ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

برج کبوترخانه

0


از دیرباز، ایران مهد تمدن، فرهنگ و هنر معماری بوده است و شواهد تاریخی و باستان شناسی، گواه این حقیقته. از جمله آثاری که هنر معماری ایرانی محسوب میشه، برج های کبوترخانه ها هستن. این برج ها در نقاط مختلف ایران وجود دارند اما بیشتر در استان های یزد و اصفهان به چشم میخورن و از جمله مهمترین اونها، برج کبوترخانه میبد یزده.

%d8%a8%d8%b1%d8%ac-%da%a9%d8%a8%d9%88%d8%aa%d8%b1%d8%ae%d8%a7%d9%86%d9%87

هر کدوم ما تا به حال با سفر به جاهای مختلف ایران، تا حدودی با آثار تاریخی و شگفتی های معماری آشنا هستیم. این شگفتی ها در جاهای مختلف، متفاوتن و در شهری مسجد به عنوان شاهکار معماری هست و در جای دیگه ای کلیسا یا بادگیر. اما یکی از مهمترین شاهکار های معماری ایرانیا، کبوترخانه ها هستن. این برج ها با هدف ایجاد محیطی امن و دفاعی برای کبوترا ساخته شدن. سوالی که ممکنه پیش بیاد اینه که چرا برای کبوترا؟ در گذشته که کودهای شیمیایی رواج نداشتن، از فضله ی کبوترا به عنوان کود استفاده می کردن. از طرفی در صنعت های باروت سازی و دباغی چرم هم از فضله ی کبوترا استفاده میکردن. این بود که در نزدیکی کبوترخانه ها، زمین های کشاورزی و آبادی ها به چشم میخوردن.

%da%a9%d8%a8%d9%88%d8%aa%d8%b1%d8%ae%d8%a7%d9%86%d9%87-%db%8c%d8%b2%d8%af

معماری این کبوترخانه ها به شکلیه که باعث امنیت این پرنده ها میشه. در واقع میشه گفت، معماران قدیم از هر جنبه ای به این قضیه فکر کرده بودن و برای حفاظت کبوترا از دست حیوانات و یا پرنده های مزاحم، تدابیر مهمی رو به کار بسته بودن. یکی از اون تدابیر، ایجاد مدخل های ورودی با اندازه ای بوده که فقط کبوترا میتونستن از اون وارد بشن و پرنده هایی مثل قوچ و کلاغ و جغذ نمیتونستن وارد بشن. در واقع میشه گفت اگر امنیت در کبوترخانه ها نبود، 25 هزار کبوتر در کبوترخانه حضور پیدا نمی کردن! شاید تعجب کنین که مگه میشه این تعداد کبوتر در مساحتی که کبوترخانه ها دارن جا بشن؟ باید گفت معماران قدیم به این قضیه هم بسیار خوب فکر کرده بودن و با به کار بستن علوم مختلف مثل ریاضیات و هندسه، فضایی رو برای کبوترخانه ها فراهم کردن که 25 هزار کبوتر در اون جا میشدن. در داخل کبوترخانه، اشکال منظم به چشم میخوره که از کاهگل ساخته شده و فضای امنی رو برای استراحت کبوترا فراهم میکرده.

%da%a9%d8%a8%d9%88%d8%aa%d8%b1%d8%ae%d8%a7%d9%86%d9%87

از طرفی معماری کبوترخانه ها به شکلی بودن که در تابستون خنک بوده و کبوترا رو از گرمای تابستون حفظ میکردن و در زمستون گرم.

ساختار بیرونی کبوترخانه، بیشتر استوانه ای شکل هست و در بعضی جاها مکعبی شکل و چند قلو. از طرفی فکر کنین از در کبوترخانه 25 هزار کبوتر جا بشن، اگر 10 هزار تای اون یکباره و با هم به پرواز در بیان، چه ارتعاش و صدای بلندی ایجاد میشه! معماران هنرمند ایرانی برای حل این مشکل، یه طبقه در میانه ی ساختمون ایجاد کردن و در بعضی برج های کبوترخانه، قوسی در درون ایجاد کردن که باعث میشه از میزان ارتعاشات ناشی از پرواز یکباره کبوترا جلوگیری بشه.

%d8%a8%d8%b1%d8%ac-%d9%87%d8%a7%db%8c-%da%a9%d8%a8%d9%88%d8%aa%d8%b1%d8%ae%d8%a7%d9%86%d9%87-%d8%a7%db%8c%d8%b1%d8%a7%d9%86

از جمله مشهورترین برجهای کبوترخانه ایران، برج کبوترخانه میبد یزده که در جنوب شرقی فرمانداری کنونی میبد (باروی قدیم شهر میبد) هست که از خارج برجی مدور و از داخل به شکل 6 ضلعی و دارای 3 طبقه هست که گنجایش هزاران کبوتر رو داره.

 

  • نازنین دایی
  • ۰
  • ۰

آبشارهای شوشتر (سیکاها)

0


یکی از مکان های دیدنی در استان خوزستان و شهرستان شوشتر آبشارهای شوشتر (سیکاها) هستش که به منظور استفاده گرفتن از نیروی آب برای آسیاب های صنعتی توی زمان ساسانیان ساخته شده. این مجموعه شامل آبشارها، ساختمان آسیاب و سیکا و تونل برای هدایت جریان آب قرار داره.

آبشارهای شوشتر

آبشارهای شوشتر توی خیابان شریعتی شوشتر و در جنوب پل بند گرگر قرار داره. طبق گفته ها رود گرگر در زمان شاپور اولساخته شده که بیشتر برای رونق دادن به کشاورزی منطقه و رسوندن آب به جنوب و شرق شوشتر بوده. پل بند گرگر نیز برای جل.گیری از طغیان رودخانه زده شده و همچنین باعث وصل شدن شوشتر از شرق به اهواز و مسجد سلیمان شده. 40 آسیاب در محل در قسمت های شملی، شرقی و غربی وجود داشته که برای تهیه آرد استفاده می شده. در حال حاضر آسیاب رضا گلاب که بازسازی شده فقط در حال استفاده هستش.

آبشارهای شوشتر 1

در انتهای قسمت غربی سیکا قرار داره. داخل این قسمت یک حوض 8 ضلعی به همراه کانال هی کوچک وجود داره. راه تامین آب این حوض از طریق یک جوی هستش که از طریق دو کانال به داخل رودخانه می ریزه. در مورد خود کلمه سیکا معانی متفاوتی گفته شده. در لغت نامه دهخدا از آن به عنوان نوعی مرغاب یا نوعی درخت و یا قومی از هنذوان گفته شده.

آبشارهای شوشتر 3

نکته جالب در مور درود گرگر اینه که این رودخانه کاملا به صورت دستکند شاخته شده. مادام ژان دیولافوآ باستان شناس فرانسوی از این محل به عنوان بزرگترین مجموعه صنعتی توی زمان قبل از انقلاب صنعتی نام برده. محموعه به حالتی عمل می کند که سد گرگر مسیر رود را می بنده و سطح آب رو برای پر کردن 3 تونل کنده شده بالا میاره و این 3 تونل آب رو وارد مجموعه می کنن.

بخاطر نزدیک بودن این محل با بافت شهری شوشتر در زمان های کم آبی از آب این محل برای استفاده ساکنین هم استفاده می شده. یکی از ویژگی های این محل که باعث زیبا شدن محل کرده اینه که آب اضافه از آسیاب ها به حالت آبشار به داخل یک حوضچه میریزه که منظره ای زیبا رو در این مکان درست کرده. تونل های سه گانه “سه کوره”، “دهانه شهر” و “بلیتی” وظیفه انتقال آب به آسیاب برای به چرخش در آوردن پره ها رو داره. مجموعه آبشارهای شوشتر یک شاهکار مهندسی در ایران و جهان هستش.

آبشارهای شوشتر 4

مسیر دسترسی به آبشار شوشتر

این آبشار در شهر شوشتر و در خیابان شریعتی قرار داره که در جنوب پل بند گرگر واقع میشه. همچنین از اهواز تا شهر شوشتر نیز فاصله ای در حدود 100 کیلومتر می باشد.

  • نازنین دایی
  • ۰
  • ۰

غار رود افشان با دهانه ای 40 متری

0


غار رود افشان از غارهای زیباییه که مکانی مناسب برای افرادیه که به دنبال ماجراجویی هستن و رفتن و بازدید از این غار براشون خارج از لطف نیست و اتفاقا” هیجان زیادی بهشون دست میده از زمانی که ورودی غار رو ببینن…

غار رود افشان
از لحاظ مسافتی باید بگم اینجا برای گردشگران تهرانی هم جای نسبتا” نزدیکیه و از شهر تهران چیزی حدود 2 ساعت راهه و در واقع غار رود افشان توی استان تهران قرار گرفته.

غار رود افشان داخل
دهانه ی ورودی غار رود افشان توی ارتفاع 1800 متری از سطح دریا قرار گرفته. دهانه ی این غار نسبت به بقیه ی غار ها بسیار بزرگه و وقتی دهانه ی غار رو می بینین یه حس خاصی بهتون دست میده که این احساس یه حس عجیبیه که باعث میشه رفتن به داخل غار رود افشان رو براتون جذاب تر کنه.

غار رود افشان دهانه از خارج غار

این دهانه ی غار که شکلی قوسی رو داره، عرض این دهانه حدود 40 متر هستش و ارتفاعی حدود 12 متر داره و از این لحاظ یک ورودی بزرگ برای یک غار به حساب میاد. از لحاظ برگی دهانه ی غارهای ایران، غار رود افشان بعد از غارهای ایوب و اسپهبد خورشید سومین غاری هستش که دهانه ای بزرگ داره.

غار رود افشان قندیل ها
غار رود افشان درواقع توی دره ی رود افشان قرار گرفته و رودخونه ی دلیچای هم در این دره وجود داره که این رودخونه حامل آب دریاچه ی تار و هویره که در آخر هم این آب ها به حبله رود می ریزن.

غار رود افشان راهروها
این غار هم مثل بسیاری از غار های دیگه ی کشورمون جنسی آهکی داره و علت وجودیش و تاریخچش برمیگرده به 35000 سال قبل یعنی زمانی که آتشفشان دماوند فعال بوده و در اثر وقوع این آتشفشان دهانه ی زمین شکاف برمیداره که درواقع میشه همین دهانه ای که امروزه داریم می بینیم.

غار رود افشان داخل
خوشبختانه سقف این غار زیاد کوتاه نیست و به راحتی میتونین داخل غار رود افشان راه برید. این غار در سالیان بسیار دور محلی برای عبور و جریان سفره های زیرزمینی بوده و همین جریانات آب باعث دادن شکل زیبا به دیواره های غار شده اند.

غار رود افشان تالار
سقف این غار هم دارای قندیل های بسیار زیباییه و در این غار چاله های آبی هم وجود داره و این غار در کل دارای 2 تالار اصلی هستش. بعد از ورودی دهانه ی اصلی این غار تالار اول قرار داره و سقفش چیزی حدود 20 متر ارتفاع داره. در جلوتر مسیر کمی باریک میشه و گذشتن کمی مشکل و در نهایت به تالار دیگه ای میرسین که سقف اون هم حدود 10 تا 12 متر ارتفاع داره. هوای این غار کلا” مرطوب هستش و در قسمت انتهایی غار تنفس یکم مشکل تر میشه. این غار عمق بسیار زیادی نداره و اگر بخواین کامل داخلش رو بگردین چیزی حدود 3 ساعت زمان میبره.

غار رود افشان گروهی
یادتون باشه برای رفتن به غار رود افشان هم مثل سایر غار ها باید لوازم مناسب و لباس مناسب داشته باشین مثل چراغ قوه و ترجیحا” هد لایت، کیف کمک های اولیه، طناب، لباس ضد آب یا ترجیحا” لباس اضافه برای زمانی که لباستون خیس شد.

غار رود افشان دهانه از داخل

همینطور به صورت گروهی به این غار برید و اگر راهنما داشته باشین بهتره. مسیر پاده روی تا غار هم مسیر بسیار راحتیه و مشکلی نخواهید داشت.

غار رود افشان نقشه پیاده روی

مسیر دسترسی به غار رود افشان

همونطور که گفتم این غار در استان تهران و در روستای رود افشان قرار داره و از شهر تهران حدود 118 کیلومتر فاصله داره و وقتی از تهران به سمت فیروزکوه حرکت می کنین حدود 60 کیلومتر مونده به شهر فیروزکوه تابلوی روستای سید آباد رو میبینین. بعد از پمپ بنزین سید آباد تابلوی روستای رودافشان رو میبینین وارد جاده شده و در این جاده بعد از حدود 20 کیلومتر رانندگی به روستای رود افشان میرسین (یادتون باشه که کل مسیر اصلی رو برید و خروجی دیگه ای رو نرید تا به تابلوی ودافشان برسین.) و در قسمت انتهایی روستا پارکینگی مهیا شده برای بازدیدکنندگان از این غار زیبا. ماشین رو در این پارکینگ پارک کنین و از اینجا تا دره ی رود افشان که غار در دامنه ی شمالی این دره قرار داره باید پیاده برید که چیزی حدود 20 دقیقه زمان نمیبره.

  • نازنین دایی
  • ۰
  • ۰

کاروانسرای بهجت آباد اصفهان

0


کاروانسرای بهجت آباد که از جمه کاروانسراهای استان اصفهان به حساب میاد و طبق شواهدی که در حال حاضر میشه گفت تقریبا” از بین رفته اند این کاروانسرا رو مربوط به دوران صفوی میدونن.

علت انتخاب اسم این کاروانسرا اینه که این کاروانسرا در محلی به نام بهجت آباد قرار گرفته و برای همین هم بهش میگن کاروانسرای بهجت آباد. اسم محلی کاروانسرای بهجت آباد، گله کوه هستش و بومیاب بیشتر با این اسم کاروانسرا رو میشناسن. مساحت این کاروانسرا چیزی حدود 1770 متر هستش و از لحاظ شکل ظاهری هم به شکل مستطیله و در دوره این کاروانسرا 7 برج به شکل نیم دایره دیده میشه که درواقع 4 تای این برج ها در چهار زاویه ی این مستطیل و 3 برج دیگه هم در وسط اضلاع مستطیل قرار گرفتن. متاسفانه سردر ورودی کاروانسرای بهجت آباد از بین رفته و چیز زیاد مشخصی رو نشون نمیده.

کاروانسرای بهجت آباد

در گرداگرد حیاط کاروانسرای بهجت آباد اتاق هایی قرار دارن که نعدادشون به 14 عدد میرسه و هر اتاق یک ایوان مجزا برای خودش داره و این ایوان ها و در واقع سطح این اتاق ها حدودا” 1 متر از سطح حیاط فاصله داره که 4 عدد پله این ایوان ها رو به حیاط وصل کردن. در پشت هر اتاق هم اصطبل هایی وجود داره که برای استراحت اسب هاشون بوده. در کنار این اصطبل ها هم اتاق کوچک دیگری هستش که استراحتگاهی برای افرادی بوده که وظیفه ی نگهداری از این اسب ها رو بر عهده داشتن و به اصطلاح به این افراد چهارپادار می گفتن.

کاروانسرای بهجت آباد هم مثل باقی کاروانسراهای بین راهی کشورمون محلی بوده برای پذیرایی مسافران و رهگذران و در تاریخ اسمش رو زیاد نشنیدیم چرا که استفاده ای کاملا” عمومی داشته و مختص افراد خاصی نبوده. همچنین سیاح معروفی مثل اولئاریوس هم که سفرنامش رو مطالعه کنین از لحاظ مکانی متوجه میشین که توی همین کاروانسرا اقامت داشته. در این کاروانسرا لوح هایی هم بوده که این روزها دیگه اثری ازشون وجود نداره.

مسیر دسترسی به کاروانسرای بهجت آباد

این کاروانسرا در فاصله ی 60 کیلومتر از شهر اصفهان قرار گرفته و از نظر جغرافیایی هم در سمت شمال شرقی اصفهان هستش.

  • نازنین دایی
  • ۰
  • ۰

آبشار شاهاندشت

 0

آبشار شاهاندشت بزرگترین آبشار در استان مازندران هستش و در روستای شاهاندشت هم قرار داره. آبشاری پر آب که دائمی هست که در سمت جنوبی جاده و رودخانه ی هرازه و تصویری بسیار با شکوه و با عظمتی رو بوجود اورده.

آبشار شاهاندشت

در کل میشه گفت که آبشار شاهاندشت از سه آبشار به صورت طبقه ای تشکیل شده که ارتفاع این سه آبشار به 180 متر میرسه و ارتفاع خود آبشار شاهاندشت 51 متر هست.

آبشار شاهاندشت روستای شاهاندشت

زمانی که شما از جاده ی هراز به سمت روستای شاهاندشت وارد میشین، تا انتهای روستا آمده و ماشینتون رو پارک می کنین و حالا برای رسیدن به آبشار باید حدود 4 کیلومتر پیاده روی کنین. مسیر پیاده روی مسیر راحتیه و در بخش میانی به جایی میرسین که بسیار باریکه و باید با استفاده از طنابی که به کمر کوه بسته شده از این قسمت عبور کنین. البته این قسمت حدود 6 متره و طولانی نیست.

آبشار شاهاندشت جوی

در بخش انتهایی مسیر جویی تعبیه شده که منشاء این جوی آب آبشار شاهاندشت هستش و برای سهولت و همینطور امنیت بهتره که وارد این جوی بشین و ادامه ی مسیر رو از طریق این جوی طی کنید و خوشبختانه این جوی انسان ساز هستش و سیمانی و برای همین وارد شدن بهش باعث اذیت شدن پاهاتون نمیشه و اتفاقا” بعد از 20 دقیقه پیاده روی میتونین با رفتن به این جوی به پاهاتو استراحتی هم بدین و بالاخره در آخر به آبشار بسیار زیبای شاهاندشت میرسین.

آبشار شاهاندشت

همچنین برای رفتن از روستا به آبشار مسیر پایینی هم وجود داره که اون مسیر هم بسیار باصفاست و بیشتر این مسیر از کنار رودخانه ی سرازیر شده از آبشار عبور می کنین و همچنین اگه از این مسیر برید امکان چادر زدن هم خواهید داشت اما یادتون باشه کهاین مسیر دورتره و مسیر اصلی همون مسیر گفته شده هستش.
در بالای این آبشار شما شاهد یک قلعه ی تقریبا” از بین رفته هستین به نام قلعه ملک بهمن که جزء عظیم ترین قلعه های کوهستانیه اما رفتن و بازدید کردن از این قلعه برای عموم افراد تقریبا” غیر ممکنه چرا که مسیر کاملا” به صورت صخره ای هستش و فقط برخی از صخره نوردان حرفه ای می تونن خودشون رو به قلعه برسونن.

آبشار شاهاندشت قلعه

باروها و حصار های قلعه ملک بهمن در جبهه ی جنوبی به ضخامت 2 الی 3 متر بر بالای دیگری قرار گرفته و بلندی آن به 65 متر میرسه و در داخل دارای اتاق ها و اجای ساختمان متنوعی است که توسط راه پله ها و راهروهای زیر زمینی به یکدیگر متصل اند. این قلعه پایگاه ملک بهمن از حکام پادوسبانان و آخرین سلسله استندار لاریجان بوده و بنا به فرمان شاه عباس صفوی در سال 1005 هجری تسخیر گردید.

آبشار شاهاندشت تابلو

یکی از ضعف های این مجموعه عدم وجود سرویس بهداشتیه و این موضوع رو یادتون باشه.

مسیر دسترسی به آبشار شاهاندشت

این آبشار در کیلومتری 96 جاده هراز قرار داره و از شهر آمل هم 65 کیلومتر فاصله داره. پس از وارد شدن از جاده ی هراز به فرعی پر پیچ و خمی میرسین که بعد از 10 دقیقه رانندگی شما رو به روستای شاهاندشت میرسونه و در انتها با محل پارک ماشین ها میرسین و مسیر پیاده روی به سمت آبشار شاهاندشت شروع میشه.

  • نازنین دایی
  • ۰
  • ۰

ارگ راین ، دومین بنای خشتی بزرگ جهان 

امروز میخوایم در مورد دومین بنای خشتی بزرگ در جهان صحبت کنیم که بعد از ارگ بم بزرگترین میشه. ارگ راین که نام این ارگ زیبا هستش در استان کرمان و در جنوب غربی شهر راین این استان قرار داره. مساحت این ارگ تاریخی حدودا 22 هزار متر مربعه که بالای تپه ای به مانند ارگ بم قرار داره.

ارگ راین 1

نقشه کلی این قلعه خشتی به حالتی مربع شکل با دیواره های حدودا 10 متری که برج هایی در اطرافش ساخته شده و تنها راه ورود به این ارگ استفاده از قسمت شرقی که با سر در بزرگ به داخل متصل شده می باشه.

ارگ راین 2

قدمت ارگ راین به دوره ساسانیان بر میگرده که داخل ارگ از محل هایی مثل بازار، زورخانه، اصطبل های زمستانی و تابستانی، عام نشین و اعیان نشین تشکیل شده. این ارگ یکی از دژهای جنگی در زمان نادر شاه افشار بوده که میرزا حسین خان (راینی) زندگی می کرده و همچنین در زمان زندیه به دست پسر او محمد علی خان بوده. بعد از سقوط زندیه و روی کار اومدن قاجار این ارگ محل زندگی نوادگان میرزا حسین خان بوده.

ارگ راین 3

تا 150 سال پیش از این ارگ استفاده میشده و در سال 1374 بازسازی این ارگ شروع شده که تا به اینجای کار قسمت های زیادی بازسازی شده. این محل قبلا جزو مراکز ساخت صنایع دفاعی هم بوده و همچنین ارگ راین، شهری بزرگ بوده که در آن افراد با مشاغل و سطوح مختلف اجتماعی زندگی می کردن.

ارگ راین 4

ارگ راین همچنین در گذشته محل تجارت کاروان ها بوده که در طول استان و قسمت های دیگر رفت و آمد می کردن. همینطور کنار این ارگ قلعه های دیگری وجود داشته که از بین رفتن.

یکی از قسمت های دیدنی ارگ وجود کوچه های تو در تو هستش که در انتها به اتاق ها و حجره ها میرسه.

ارگ راین 5

مسیر دسترسی به ارگ راین

ارگ راین در جنوب غربی شهر راین قرار داره. برای رسیدن از کرمان به شهر راین باید مسافتی حدود 104 کیلومتر را طی کنین.


  • نازنین دایی
  • ۰
  • ۰

استان تهران با جمعیت بالغ بر 12.5 میلیون نفر، جمعیت زیادی از کشور را در خود جای داده و مسلما این تعداد از جمعیت علاوه بر نیاز های اولیه ی زندگی، به تفریح نیز نیاز دارند. با توجه به سردی هوا در این روزها، میخوایم سفری داشته باشیم به روستایی در استان مازندران. مقصد امروز ما روستای آبگرم لاریجان است.

روستای آبگرم لاریجان 1
در جای جای ایران ما، پدیده های مختلف زمین شناختی وجود دارد که بسیاری از آن ها، خواص سلامت بخش نیز دارند. یکی از این پدیده ها، وجود چشمه های آب معدنی است که با نام آبگرم شناخته می شوند و خواص درمانی بسیاری دارند. از جمله چشمه های آب معدنی با خواص سلامتی بخش، روستای آبگرم لاریجان است که در جاده هراز، 70 کیلومتری شهر تهران قرار دارد.

روستای آبگرم لاریجان
چشمه های آب معدنی روستای آبگرم لاریجان، با دمایی در حدود 62 درجه و وجود ترکیبات گوگردی فراوان، دارای اثرات درمانی برای بیماری های پوستی، درد های استخوان و مفاصل و رماتیسمی دارد. البته لازم به ذکر است به دلیل وجود ترکیبات گوگردی موجود در این چشمه های آبگرم، بوی خاصی از چشمه های آب معدنی به مشام می رسد و اگر شما از جمله افرادی هستید که نسبت به بو حساسید، پیشنهاد می کنیم به این روستا سفر نکنید.

روستای آبگرم لاریجان 3
برای استفاده از آبگرم لاریجان، می توانید صبح به روستای آبگرم لاریجان سفر کنید و از ساعت 10 صبح تا 6 بعدازظهر، از آبگرم استفاده نمایید و در کنار آن، یک اتاق یا سوئیت اجاره کنید و در آن به استراحت بپردازید.

روستای آبگرم لاریجان 4
همچنین می توانید بعدازظهر از تهران حرکت کنید و پس از طی 2 ساعت، به روستای آبگرم لاریجان برسید و اتاقی را اجاره کنید، سپس در صبح اول وقت از آبگرم استفاده کنید. همچنین شب را می توانید در روستا چرخی بزنید و قدری از هیاهوی شهر دور بمانید.

دسترسی به روستای آبگرم لاریجان

ابتدا جاده ی هراز که تهران را به شهر آمل وصل می کند را در پیش بگیرید و پس از طی 70 کیلومتر، به سمت جاده ی فرعی رینه می روید و و در انتهای این راه باریک، روستای آبگرم لاریجان قرار دارد.


  • نازنین دایی
  • ۰
  • ۰

ابیانه

ابیانه

 


ابیانه روستایی در استان اصفهان و از توابع شهرستان نطنز و یکی از بلندترین نقاط مسکونی در ایران هستش . این روستا به خاطر معماری بومی و بناهای تاریخی زیادش از روستاهای مشهور ایران هستش. آب و هوای ابیانه معتدل هستش که یک موقعیت طبیعی خاصی رو فراهم میکنه. این روستا در تاریخ 30 مرداد 1354 با شمارهٔ ثبت 1089 به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌. از مکانهای دیدنی این روستا میشه به آتشکده، قلعه ها، زیارتگاه ها و مساجد اشاره کرد.

ابیانه

در مورد ابیانه
روستای ابیانه در در زبان محلی به ابیانه ویونا (Viuna) میگن که وی(Vi) یعنی بید و ویانه(Viyane)   بیدستان معنی میده. به ابیانه قبلا بیدستان می گفتن و بعدها  ویونا به ابیانه عوض شده‌. قدمت تقریبی هزار و پانصد ساله برای این روستا گفته شده و به عنوان قدیمی ترین تمدن انسانی در حاشیه ی دشت کویر ایران هستش. قدمت بناهای تاریخی این روستا مربوط به دوران ساسانیان، سلجوقیان، صفویان و قاجاریان هستش. این روستا در دهستان برزرود  هستش و جمعیت اون در سال 90 ، 243 نفر (173 خانوار) بوده.  تعداد خانه‌های ابیانه در سرشماری سال 1360، 500 واحد برآورد شده. خانه‌ها روی شیب دامنه شمال رودخانه برزرود ساخته شده‌. دید کلی که اول از روستا میبینین روستایی طبقاتی هستش. نمای خانه ها با خاک سرخ پوشیده شده (معدن در نزدیکی روستا)، اکثر خانه ها ایوان و طارمی که به کوچه های تنگ و تاریک روستا دید داره دارن. این روستا در ارتفاع 2222 متری از سطح دریا قرار داره.

کار مردم در این روستا کشاورزی ، دامداری و باغداری با روش های سنتی هستش. محصولات این روستا  گندم، جو، سیب‌زمینی و انواع میوه به‌خصوص سیب، آلو، گلابی، زردآلو، بادام و گردو هستش. در چند سال گذشته 30 کارگاه قالی بافی هم شروع به کار کرده. قبلا بافتن گیوه پر درآمدترین شغل زنان بوده که الان تقریبا دیگه انجام نمیشه.

ابیانه کاشان

زبان مردم ابیانه از زبان‌های ایرانی شمال غربی که البته در طول زمان دچار تغییر و تحولات زیادی شده و اکنون فقط تعداد کمی از واژه‌های اصیل پهلوی در گویش آنان شنیده می‌شه. پوشش سنتی، هنوز هم میان آن‌ها رواج داره. مردان شلوار گشاد و درازی از پارچهٔ سیاه (دوید یا همان دبیت ، شلوار مردان بختیاری) و  زن‌ها پیراهن بلندی از پارچه‌های گل‌دار و رنگارنگمی پوشن. زن‌ها معمولاً چارقدهای سفیدرنگی به سر مکنند.

آثار تاریخی

آتشکده
قدیم‌ترین اثر تاریخی ابیانه آتشکده‌ای است که مانند دیگر بناهای ده در سراشیبی قرار گرفته‌. آتشکده ابیانه نمونه‌ای از معابد زرتشتی هستش که در جوامع کوهستانی ساخته شده.

ابیانه اتشکده

قلعه‌ها
ابیانه سه قلعه داره:

  • پال همونه یا تخت‌هامان که در جنوب غربی روستا قرار داره و متعلق به محله بالا و یوسمون هستش. این قلعه حدود 200 سال پیش ساخته شده‌ و سند ساخت آن موجوده. سهم افراد در ساخت قلعه در سند مشخص شده‌.
  • هرده در شمال شرقی روستا هستش و به محله هرده تعلق داره.
  • پاله در شمال غربی روستا هستش و به محله پل تعلق داره.

این قلعه‌ها مربوط به دوره‌های یاغیگری بوده که مردم برای حفظ امنیت خود در مقابل یاغی‌های محلی ساخته‌اند و در آن به نوبت کشیک می‌دادن.

ابیانه قلعه

زیارتگاه‌ها

1- زیارتگاه هینزا
این زیارتگاه در جنوب شرقی روستا در دره باریکی قرار داره. ظاهراً این زیارتگاه مربوط به بی بی زبیده خاتون، بنت موسی بن جعفر است.. برخی نیز عنوان کردند که این زیارتگاه مربوط به زمان آناهیتا است.  طبق باور مردم این مکان معجزه نما است و در آن مراسم خاصی برگزار می‌شه.
2- زیارتگاه شاهزاده یحیی و شاهزاده عیسی
این زیارتگاه که در شرق روستا در محله هرده قرار داره، بقعه شاهزاده یحیی و شاهزاده عیسی، فرزندان امام موسی بن جعفر است. در سقف بنا تاریخ‌های مرمت بنا و اشعار و آیاتی نوشته شده. عنوان می‌شود که در پشت تخته‌های سقف قیمت انواع غلات، چون جو و گندم در زمان گذشته را نوشته‌ شده.

ابیانه امامزاده

مساجد
ابیانه  یازده مسجد داره که مسجد جامع ابیانه (ملقب به میان‌ده) یکی از قدیمیترین های آن است. این مسجد در محله «میون ده» (میان ده) قرار داره. دو شبستان داره که شبستان قدیمی آن به وسیله دری کوتاه به کوچه اصلی راه داره . کف آن شبستان چوبی هستش که در سال 466 هجری قمری ساخته شده‌. مسجد قدیمی دیگر ابیانه مسجد برزله است که دارای فضای دلبازی است و روی لنگه در شرقی آن سال 701 هـ. ق. نوشته شده‌ که مربوط به دوره ایلخانان است. مسجد تاریخی دیگر ابیانه مسجد حاجتگاه است که کنار صخره‌ای در کوهستان بنا شده و بر در ورودی شبستان آن تاریخ 952هـ. ق. مشاهده میشه.
اقامت در ابیانه
ابیانه دارای یک هتل به نام هتل ابیانه هستش. بهترین فصل برای مسافرت به ابیانه، بهار و تابستان هستش. البته پاییز و زمستان نیز زیبایی و مخاطبان خاص خود را داره و می‌توان در این ایام میشه از تورهای فصلی هتل ابیانه استفاده کرد. ایام نوروز، تاسوعا و عاشورا بازدیدکنندگان زیادی برای دیدن این روستای تاریخی به ابیانه میان. در قسمت پایین‌ده روستای ابیانه، یک اقامت‌گاه به نام ویونا نیز وجود داره. همچنین در بخش میانی نزدیک آتشکده یک اقامتگاه سنتی به نام هارپاک وجود داره.
دسترسی به روستا
نزدیکترین شهرستان به ابیانه  شهرستان نطنز هستش که 40 کیلومتر فاصله داره. دیگر شهرهای مهم به این روستا کاشان در 79 کیلومتری و  اصفهان در 169 کیلومتری قرار داره.

  • نازنین دایی
  • ۰
  • ۰

کاروانسرای قصر بهرام

 0

کاروانسرای قصر بهرام رو بچه های کویرنورد به خوبی میشناسن و مخصوصا” افراد و علاقمندان به علم نجوم و خیلی از افرادی که می خوان توی کویر اقامت داشته باشن اینجا رو برای اقامت شبانشون انتخاب می کنن. پس واضحه که کاربری این کاروانسرا مربوط به چه مواردی میشه.

کاروانسرای قصر بهرام شهاب باران

این کاروانسرا در استان سمنان قرار داره و بین جاده ی سنگی ای قرار داره که ما بین شهرهای گرمسار و اصفهان و کاشانه. در حین رفتن به این کاروانسرا از کاروانسرای دیگری رد میشین که اون رو به اسم کاروانسرای عین الرشید می شناسن. ناگفته نمونه که کاروانسرای قصر بهرام رو به نام کاروانسرای عباس آباد هم میشناسن.

کاروانسرای قصر بهرام

از لحاظ ظاهری میشه گفت که کاروانسرای قصر بهرام شکل و شمایلی به یک اقامتگاه خیلی ساده و کوچیک نداره و افراد خبره تاریخ شناسی معتقداند که انجا مقری برای اقامت کوتاه مدت و یا استراحت سلاطین و فرماندارهای منطقه بوده همینطور میگن پادشاه هان صفوی زمانی که در این منطقه به شکار می رفتن در این کاروانسرا اقامت داشتن.

کاروانسرای قصر بهرام سمنان

شکل اصلی کاروانسرای قصر بهرام مربع هستش و از سنگ های بزرگ و منظمی که جنسی از آهک دارن ساخته شده. این کاروانسرا دارای 4 برج هستش هستش که قطعا” برای ایجاد امنیت افراد مهم بوده و محل نگهبانان بوده. علاوه بر این 4 برج که دوتای اونها در قسمت شمالی و 2 تای دیگشون در قسمت جنوبی قرار داره. حیاط مرکزی کاروانسرای قصر بهرام به شکل 8 ضلعیه و گرداگردش هم 24 اتاق قرار داره. در مرکز این حیاط هم یک حوض با عمق 2 متری وجود داره. علاوه بر این حیاط مرکزی ، یک حیاط دیگه هم در سمت شرقی این کاروانسرا هستش و در سمت غربی هم یک تالار بزرگ که در این تالار شاهد شاه نشین هستین و یک ایوان هم در جلوی این تالاره.

کاروانسرای قصر بهرام حیاط

آب تامین شده ی این کاروانسرا از چشمه ی سیاه بوده که حدود 7 کیلومتر با این کاروانسرا فاصله داره.

کاروانسرای قصر بهرام نجوم
افراد بسیاری در زمینه ی نجوم هستند که در زمان هایی که مشخص شده به این کاروانسرا میرن برای ستاره شناسی و رسد آسمان.

کاروانسرای قصر بهرام سقف

این کاروانسرا با همکاری سازمان میراث فرهنگی و سازمان حفاظت محیط زیست مرمت شده و در حال حاضر پذیرای گردشگران هم هستش.

کاروانسرای قصر بهرام تابلو

یادتون باشه اگه میرید به این کاروانسرا از سمت جنوب و از جاده ی سفید آب، اصلا” از این جاده خارج نشین، چرا که در اطراف این مسیر در فصول مختلف باتلاق های زیادی هستند که ممکن شما رو به دردسر بندازه.

مسیر دسترسی به کاروانسرای قصر بهرام

این کاروانسرا از تهران 178 کیلومتر فاصله داره که بیشتر مسیر اتوبانیه و اطرافتون کویریه. علاوه بر این این کاروانسرای از اصفهان 475 کیلومتر و از کاشان 270 کیلومتر فاصله دار.


  • نازنین دایی
  • ۰
  • ۰

امروز میخوایم با هم سفری داشته باشیم به عجیب ترین و ترسناک ترین آبشار ایران. این آبشار عجیب در استان اصفهان قرار داره و به آبشار آب ملخ یا تخت سلیمان معروفه. با ما همراه باشید.

%d8%a2%d8%a8%d8%b4%d8%a7%d8%b1-%d8%a2%d8%a8-%d9%85%d9%84%d8%ae-%d8%b3%d9%85%db%8c%d8%b1%d9%85

آبشار آب ملخ در 160 کیلومتری جنوب غربی اصفهان، شهرستان سمیرم و نزدیک روستای آب ملخ قرار داره. در حقیقت روستای آب ملخ در دامنه کوه دنا قرار داره و چشمه سارها و آبشار های فراوان با آب زلال داره که آب اونها از ذوب شدن برف کوه دنا بدست میاد.

علت نام گرفتن این آبشار به آبشار آب ملخ، وجود ترکیبات خاص در آب این آبشاره که در سالهای قبل، زمانی که ملخ ها به زمین های کشاورزی حمله کرده بودن، کشاورزان از آب آبشار استفاده می کردند و مثل آفت کش، سبب دور شدن و ای بین رفتن ملخ ها از مزارع میشد.

%d8%a2%d8%a8%d8%b4%d8%a7%d8%b1-%d8%a2%d8%a8-%d9%85%d9%84%d8%ae

آبشار آب ملخ اسم دیگه ای هم داره و اون آبشار تخت سلیمان هست. علت این نام آبشار، وجود تخته سنگ بزرگ بر سر راه رودخانه ماربر هست که در واقع دو دره رو به هم وصل کرده. در زمان های قدیم بعضی از اهالی روستا اعتقاد داشتن که این تخت سنگ، استراحتگاه حضرت سلیمان بوده.

یک اتفاق عجیبی که در رابطه با این آبشار وجود داره، پدیده ی نادر طبیعی است. در سالیان دور، طی ریزش کوه راه این رودخانه بسته شده اما به مرور زمان جریان آب، مسیر پیشین خود را پیش گرفته و طی راهی تونل مانند به طول 80 متر، به جریان خود ادامه داده.

%d8%a2%d8%a8%d8%b4%d8%a7%d8%b1-%d8%b2%db%8c%d8%a8%d8%a7%db%8c-%d8%a2%d8%a8-%d9%85%d9%84%d8%ae

نکته جالب و زیبای دیگه ای که در رابطه با تونل وجود داره، وجود چشمه هایی است که مانند آبپاش از دهانه ی دو طرف تونل به درون رودخانه میریزه. در واقع آبشار آب ملخ، به همین چشمه های آبپاش مانند گفته میشه.

%d8%a2%d8%a8%d8%b4%d8%a7%d8%b1-%d8%a2%d8%a8-%d9%85%d9%84%d8%ae-%d8%a7%d8%b5%d9%81%d9%87%d8%a7%d9%86

اتفاق جالب دیگه ای که در رابطه با روستای آب ملخ وجود داره اینه که به دلیل موقعیت جغرافیایی منطقه، آفتاب بیش از 3 ساعت در روستای آب ملخ نمیتابه. بنابراین شما در این روستا هم طلوع خورشید و هم غروب اون رو میتونین ببینین و به این دلیل، روستای آب ملخ به روستای نیمروز معروفه.

مسیر دسترسی به آبشار آب ملخ

%d8%a2%d8%a8%d8%b4%d8%a7%d8%b1-%d8%b9%d8%ac%db%8c%d8%a8-%d8%a2%d8%a8-%d9%85%d9%84%d8%ae

بهترین زمان برای دیدن این آبشار زیبا، فصل بهار و تابستونه. برای رفتن به آبشار آب ملخ ابتدا به سمت اصفهان و از اونجا سمیرم راهی بشین. بعد از سمیرم جاده یاسوج رو پیش بگیرین و بلافاصله بعد از روستای چهار راه، به جاده ی خاکی میرسین که در مسیر اون دو دوراهی میرسین که هر دو رو به چپ می پیچین که به روستای آب ملخ میرسین.

  • نازنین دایی